Karşılıklı iletişimin sağlanabilmesi için en az iki kişinin varlığından söz edilmesi gerekirken, yönlendirmeler ile görsel iletişim insanoğlunu bu kısıtlamadan kurtarmıştır. Yönlendirme tasarımı yaşanan bir mekân içinde, kullanıcıları fiziksel olarak gitmek istedikleri yere, bulmak istedikleri noktaya götürme yükümlülüğündedir. Aynı zamanda yönlendirmeler, tipografi ve tasarım unsurları aracılığıyla, görsel olarak bilgiyi sunarken, mimariyi ve altyapıyı anlamamıza yardımcı olurlar ve yapının kimlik iletişimini yürütürler. Yönlendirme için yapılacak tasarım, şunları sağlamalı, detaylandırabilmeli ve açıklayabilmelidir:
• Tipografik sistem ve yazı alanı
• Modüler düzen ve ölçü
• İşaret ve piktogram sistemi
• Bölümler, katlar ve odalar için kodlama sistemi
• Malzeme, Yüzey ve renk sistemi
• Üretim yöntemleri
Yönlendirme tasarımı bir ekip çalışmasıdır ve tasarımcı projeye bağlı olarak işveren tarafındaki mimarlar, mühendisler, grafik tasarımcıları ile birlikte çalışarak Yatırımcının ve işletmenin istekleri doğrultusunda bir köprü görevi görerek tasarımı geliştirirler. Tasarımcı, son kullanıcı davranışlarını önceden tahmin edilebilmeli, buna yönelik olarak yapılacak hatalar, sapılabilecek farklı yollar, ilk görülmesi gereken tabelalar gibi unsurları doğru olarak planlayabilmelidir. Yönlendirme tasarımcısı, grafik bir dil kullanarak bu yol gösterici bilgilendirici ürünlerin mekânla birlikte uyumunu sağlayabilmeli ve üretilebilir olabilmesini öngörmelidir.
“Wayfinding Design” yada “Yönlendirme Tasarımı” pek çok grafik tasarımcının ve tabela üreticisinin kullanmayı sevdiği terimlerdir. Yönlendirme tasarımı konusu, doğru tasarıma giden yolu bulmak için disiplinler arası çalışma tecrübesi yani mimari, grafik ve endüstri ürünleri tasarımı ve üretimi konularında altyapı gerektirir. İki boyuttaki tasarımı üçüncü boyuta çıkarabilmek için imalat süreçlerine hakim olmak başarı oranını arttırır…