Otimsan

Türkiye’nin turizm haritası İzmir’de çizildi

Türkiye’nin turizm haritası İzmir’de çizildi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin turizm alanında 2015 yılına kadar ilk 5 ülke arasına girmesini hedeflediklerini açıkladı. Günay, UNESCO dünya mirası kalıcı listesine Türkiye’den 27 aday gösterildiğini söyledi.

Günay, İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen İzmir İlinde Yürütülen Yatırım Geliştirme ve Planlama Çalışmaları konulu toplantıda Türkiye’nin turizm alanında yolharitasını anlattı. Cumhuriyetin 2023 yılında 100.’üncü yıl şerefine Türkiye’nin turizm alanında 2015 yılından itibaren ilk 5 ülke arasına girme çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Günay, şöyle konuştu: “Türkiye turizmi 2009 yılından itibaren ilk 7 ülke arasına girmeyi başarmıştır. 2011 yılının göstergelerine bakılacak olursa bu yıl turist sayısında 30 milyonu aşacağımızı belirtiyorum. Bu konuda Ege Bölgesi özellikle ören yerleri ve müze yerleri ile ilgili ön planda yer alıyor, 2023 yılından itibaren de Türkiye olarak turizm alanında ilk 3 ülke hatta 2015 yılından itibaren ilk 5 ülke arasına girmek için çalışıyoruz”

SELİMİYE CAMİİ UNESCO MİRAS LİSTESİNDE

Bakan Günay, UNESCO dünya mirası kalıcı listesine Selimiye Camii’nin girmesi konusunda bu sabah müjdeli bir haber aldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah Selimiye 19 Haziran’dan sonra bu listeye girecek. Bu benim için seçim sonuçları kadar önemli. 19 Haziran’dan sonra Selimiye UNESCO dünya mirası kalıcı listesinde yer alacak”

Türkiye’nin UNESCO dünya mirası kalıcı listesinde dokuz alanı olduğunu belirten Bakan Günay; sözlerini şöyle sürdürdü: “18 aday alanımız vardı. Önceki yıl büyük bir uğraşla beş ilave yapmıştık. Geçen haftalar içinde dörtyeni yer daha girdi. Bunlardan bir tanesi Bergama. Şimdi aday alanlarını 27’ye çıkarmış olduk. UNESCO kalıcı listesine yeni alanlar sokmaya çalışıyoruz. Selimiye birinci sırada, Alanya ikinci sırada, Efes üçüncü sırada. Sanıyorum 19 Haziran’dan sonra uzun yıllardan bu yana kalıcı listesindeki alana 10’a çıkmış olacak. Çünkü olumlu raporlar üst komiteye önerildi. İnşallah Selimiye 19 Haziran’dan sonra bu listeye girecek. Bu benim için seçim sonuçları kadar önemli. 19 Haziran’dan sonra Selimiye UNESCO dünya mirası kalıcı listesinde yer alacak. Böylece Troya, Pamukkale, Safranbolu, Kapadokya, Divriği, İstanbul tarihi alanları var. Doğrudan doğruya Türk- İslam geleneğinin örneği olarak da Selimiye girmiş olacak. Bu çok güzel ve müjdeli bir haber. Beni çok sevindirdi.”

19 Haziran’ı umutla beklediğini anlatan Günay, şöyle konuştu: “UNESCO listesine dünyadan bazı bölgeler alınırken bazı ülkeler o zaman 10, 15, 20, 25 kadar yeri yazdıran ülkeler olmuş. Bundan sonra daimi listeye biryeni alanı aldırmak son derece zor. Büyük hazırlıklar gerektiriyor. O nedenle Selimiye bizim için çok müjdeli birgelişme. Alanya ve Efes inşallah geliyor. Selimiye beni çok umutlandırdı.”

ÇEŞME’DE DÖRT YENİ TURİZM ALANI

Turizm planlama çalışmalarında sivil toplum kuruluşları ve il özel idareler arasında öncülük ve moderatörlük yaptıklarını belirten Bakan Günay, turizm alanında daha fazla yatırım yapabilmek için kamuoyundan şiddetle destek istediğini söyleyerek, İzmir’de 4 yeni turizm alanı belirlediklerini ifade etti. Bakan Günay; Çeşme Alaçatı Yumrukoyu, Alacatı Çakabey, Alaçatı Güvercinlik ve Alaçatı Şifne’de 4 yeni turizm alanı belirlediklerini belirterek “Burada sörf yapma imkanları ve butik oteller sayesinde turizmde ayrı bir yoğunluk yaşanacaktır” dedi.

Belirlenen 4 yeni turizm alanında ise beklentilerin olumlu yönde olduğunu ifade eden Bakan Günay; sözlerini şöyle tamamladı: “İstihdamda en elverişli sektör turizmdir. Turizmde 1 yatak kapasitesi bile 2 kişiye istihdam demektir. Ancak, İzmir’in tekel sorunlarından biri işsizliktir. Ben doğuda da birçok bölgeye gittim. Ancak, İzmir’deki işsizlik doğudaki bazı bölgelerle bile kıyaslanamaz durumdadır. İzmir çok göç alan bir bölge aynı zamanda.Ancak kent yine de göçü iyi yönetememiştir. Bizim burada yoğun istihdam sağlayacak alanlar oluşturmamız gerekiyor. Turizm birilerinin gelip de bir otel açarak kişiye odaklı istihdamdan ziyade topluma odaklı bir projedir. Turizm de 50 bin yatak kapasitesi ile 100 bin kişiye istihdam sağlarsınız.”

Referanslarımız

Çalıştığımız markalardan bazıları