Otimsan

 Oryantasyon ve Navigasyon

 Oryantasyon ve Navigasyon

Oryantasyon ve Navigasyon

Bir yerden bir yere navigasyon, temel bir insan faaliyetidir ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Neredesin? Nereye gidiyorsun? İnsanlar yapı ortamında yollarını bulmak için bilgilerini ve önceki deneyimlerini kullanırlar.

Bir mekandaki yapı ortamı ve bilgilerin insan algısı, dengeye ve odaklanmaya indirgenir.

Ne görüyorsun? Neden gördün?

Yönlendirme ilkeleri

Yönlendirme, (bilinmeyen) yapı ortamında çevredeki insanları bilgilendirme işlevine sahiptir, insanları doğru yönlere yönlendirmek için stratejik noktalarda bilgi göstermek önemlidir. Yapı ortamındaki karmaşık oluşmalar insan hafızası tarafından yorumlanır ve saklanır. Mesafeler, konumlar ve zaman gerçekte göründüklerinden farklı şekilde hatırlanabilir.

Etkili bir yönlendirme sistemi, insan davranışına dayanır ve aşağıdaki özelliklerden oluşur:

Onları düşündürmeyin

Kısa ve öz mesajlaşma ile kapsamlı, net ve tutarlı bir görsel iletişim sistemi oluşturun.

Sadece gerekli olanı gösterin

İleride net bir görsel ortam yaratmak için gereksiz öğeleri kaldırın.

Yönlendirme nasıl çalışır?

İnsanlar yapı ortamını nasıl yönlenir, yönlendirilir veya hatırlar? İnsanlar neden bir yeri diğerinden daha kolay tanır veya anlar?

Okunaklı bir ortam yaratmak için belirli boşlukları ve/veya yerleri işaretlemek gerekir. Bu, yerlerin tanınmasını güçlendirir ve daha geniş bir alanı denetlemede rol oynar. Yer işaretleri ve işaretleme elemanlarının kullanımı ile bir alan daha görünür hale gelecek ve insan hafızasında daha iyi anlaşılacaktır. Yer işaretleri, bir manzaradaki sanat nesneleri, ikonik binalar, sokak sanatı, yönlendirme işaretleri veya çarpıcı unsurlar olabilir. Bu unsurlar bir araya geldiğinde, sizin bakış açınızdan görüldüğü gibi (bilinmeyen) bir alanın kimliğini şekillendirecektir.

Oryantasyon

Gezinmek için yapı ortamında nerede olduğunuzu ve diğer hedeflerin nerede olduğunu bilmeniz gerekir. Tercihen, bir yerden diğerine olan mesafeyi zaman içinde bilmek iyidir. Kendinizi yapı ortamında yönlendirebilirseniz, hedefleri anlamak ve yer işaretlerine göre gezinmek daha kolay olacaktır. Yön bulmada, konumunuzu belirtmek için haritalar yaygın olarak kullanılır. Haritaların kullanımı, yapı ortamını ifade etmenin ve denetlemenin çok güçlü bir yoludur. Haritaları baktığınız yöne doğru gösterdiğinizden emin olun, bu şekilde kendinizi yapı ortamıyla kolayca ilişkilendirebilirsiniz.

Navigasyon

Fiziksel referansta belirli bir alana, kurguya veya hedefe doğru gezinme.
Yönlendirme(statik) işaretlerinin kullanımı ile insanlar hedef(ler)e giden yolda yönlendirilecektir.

Referanslarımız

Çalıştığımız markalardan bazıları