Otimsan

Metro Yönlendirmeleri

Metro Yönlendirmeleri

İstanbul Metro su hızla ilerliyor, ya yönlendirmeleri..?

Dünyanın en eski metrolarından özellikle New York metro haritası ve yönlendirmeleri artık bir ikon haline gelmiş tasarımcılara ilham vererek ticari ürünler olmuştur. Bunun yanında NY metrosu merchandise larından önemli miktarlarda gelir elde ederr hale gelmiştir. NY metrosunun bu kurumsal duruşu ve tasarıma verdiği değer kullanıcılarının güvenini sağlamış, aidiyet duygusu vermiş ve gelirlerinin artmasını sağlamıştır. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde birinin üzerinde NY metro tabela baskılı bir t-shirt ü tanıyanların sayısı gittikçe artmaktadır. Bu durum benzer büyük şehirlerin metro işletmeleri tarafında uygulanmakta ve şehrin tanıtımı ve turist çekmesi açısındanda paha biçilmez bir değer yaratmaktadır. Grafik dili yavaş yavaş ve hatlar geliştikçe belirgin olmaya başlayan İstanbul Metro sunun yönlendirme tabelalarında ve görsel iletişimlerinde henüz heyecan verici bir tasarım görülmemektedir. Renkler ve kullanılan malzemeler dikkat çekici akılda kalıcı ve okunabilir değildir. İstasyonların görsel farklı karakerleri yoktur.

NY metro istasyonları yenilendikçe yada yeni istasyonlar açıldıkça yönlendirmeleri ve görsel karakterleri tekrar gözden geçirilerek asıl tasarımından ödün vermeden günün imkanlarına göre yeniden tasarlanmaktadır. Yukarıdaki fotoğrafta 53. sokak ve Lexington caddesinin kesiştiği istasyonda bu yenilik son derece açık olarak  gözükmektedir. Kullanılan karakter renk boyut ilk tasarımdan farklı değilken mekana uygun havada uçan ışıklı dairesel bir kutu çift yüzlü kulanılmış, etkisini arttırmak için kontrast bir renk mekanın duvarlarında uygulanırken ışıklı kutunun formuna uyum sağlaması için duvardaki renk farkı yine bir eğri ile gerçekleştirilmiştir. İlk bakışta NY metrosu olduğu anlaşılan bu başarılı tasarım Chermayef & Giesmar Inc. e ait. C&G grafik ajansı olmasına rağmen bu işin Mimari ile ilişkisinin önemine dikkat çekebilmek için bu tür yaptıkları işleri ‘Art in Architecture’ olarak katagorilendirmişler.

Dünya daki diğer Metro istasyonlarında atmosfer i tamamen değiştiren görsel ve mekan tasarım örneklerini buradan görebilirsiniz

http://www.facebook.com/album.php?aid=264478&id=39235753621&ref=mf