Otimsan

İstanbul da otel yatırımları artacak

İstanbul da otel yatırımları artacak

İSTANBUL- Jones Lang LaSalle Hotels tarafından gerçekleştirilen Otel Yatırımcısı Duyarlılığı Araştırması`na göre; Avrupa, Orta Asya ve Afrika bölgesini kapsayan EMEA otel piyasasında ciddi anlamda bir canlanma olduğu düşünülüyor. Araştırmada, kent seviyesinde orta vadedeki en güçlü büyümenin Londra, Paris, İstanbul, Roma ve Münih`te olacağı tahmin ediliyor.
Araştırmada, iyileşen piyasa koşullarının yatırımcıları özellikle Batı Avrupa`da otel yatırım fırsatları araştırmaya teşvik ettiği, sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika`da (MENA) siyasi zorluklar nedeniyle kısa vadeli olumsuz beklentiler gözlendiği belirtildi.

Jones Lang LaSalle Hotels EMEA CEO`su Mark Wynne-Smith araştırma ile ilgili değerlendirmesinde, “EMEA otel piyasasında otellerin performansı, geçtiğimiz altı ay içerisinde büyük oranda güçlendi. Orta vadeli performans beklentileri konusunda, en güçlü tahminlerin kaydedildiği Münih ve Hamburg ile Almanya başı çekiyor. Büyümenin büyük bir kısmının Londra`da yaşandığı İngiltere`de, bölgesel kentlerle ilgili beklentiler şu an için düşük olsa da, yatırımcılar gelecek iki yıl içerisinde daha belirgin bir gelişme olacağını ve en iyi performansı Edinburgh`un göstermesini beklediklerini belirtiyorlar.

İstanbul, en güçlü büyümenin yaşanacağı kentler arasında

Çoğunluğu Doğu Avrupa`da bulunan birkaç Avrupa kentinin bir süre daha zorluk yaşayacağı tahmin edilirken, 2010 Ekim ayında İstanbul, Moskova ve Varşova`da yürütülen araştırmayla kıyaslandığında Doğu Avrupa ile ilgili genel alış veriş performans beklentileri ciddi derecede artış gösteriyor. Kent seviyesinde orta vadedeki en güçlü büyümenin Londra, Paris, İstanbul, Roma ve Münih`te olacağı tahmin ediliyor” dedi.

Son yıllarda İstanbul, Moskova ve Varşova`da turizmin hızlı bir şekilde büyüdüğüne değinen Wynne-Smith, “Bu büyüme, uluslararası işletmeci ve yatırımcıları piyasanın büyüme potansiyelinden yararlanmak üzere piyasada tutunacak bir zemin bulmaya yöneltti. MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) kapsamındaki bazı şehirlerde otel piyasasında politakaya dayali huzursuzluk yaşanırken, diğerleri her ne kadar canlanıyor olsa da zayıf bir turizm pazarında tedarik fazlalığı ile mücadele etmeye devam ediyor. Ana merkezi geçiş şehirleri dirençli kalmaya devam ediyor ve yatırımcılar bu piyasaların gelir büyümesi sağlamaya devam edeceğine güvendikleri için yatırımcıların verim haddi beklentileri altı ayda 40 baz puan daha da yukseldi” dedi.
2010 yılının ilk çeyreğiyle kıyaslandığında yüzde 160 artan EMEA yatırım hacimlerinin güçlü yatırım arzusunu yansıttığını belirten Jones Lang LaSalle Hotels Otel Yatırımcısı Duyarlılığı Araştırması`na göre; temel piyasalar arasında Madrid, Roma, Londra ve Paris`in yanı sıra, Stockholm ve Kopenhag da yer alıyor. Londra ve Paris gibi pazarlarda her satıcıya ciddi derecede yüksek sayıda alıcı bulunurken, bu eğilimin ikincil kentler için önemli derecede zayıflamadığını gözleniyor. 2011`in geri kalanında bu güven devam ettikçe, ikincil şehirlerde ya da Batı Avrupa dışına doğru da bir hareket bekleniyor.