Otimsan

Tasarım alanında dünyaca ünlü 4 isim

Tasarım alanında dünyaca ünlü 4 isim

TASARIM ALANINDA DÜNYACA ÜNLÜ DÖRT İSİM
25 ŞUBAT CUMA GÜNÜ İSTANBUL MODERN’DE BULUŞUYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilkini 2012 yılında gerçekleştireceği İstanbul Tasarım Bienali’nin ön etkinlikleri Şubat ayında devam ediyor. Farklı alanlardaki yaratıcı mesleklerin bütününde “tasarım” konusunu ele alarak çeşitli görüşlerin ifade edildiği platformlar oluşturmayı amaçlayan İstanbul Tasarım Bienali, 2012’de gerçekleştirilecek bienal öncesinde “Neden Tasarım?” sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor.

Vitra Tasarım Müzesi‘nin kurucusu, Vitra Tasarım Vakfı Başkanı Alexander von Vegesack, IKEA tasarımcısı Sigga Heimis, Londra merkezli Architecture+Design stüdyosunun kurucusu iç mimar Sevil Peach ve Hermès markasının geçtiğimiz Aralık ayına dek Tasarım Direktörlüğü’nü üstlenen Gabriele Pezzini, Tasarım Bienali’nin konuğu olarak İstanbul’a geliyor.

Tasarım alanında kurumsal başarıları ile öne çıkmış bu dört isim, 25 Şubat Cuma günü 18.00-20.30 arasında İstanbul Modern’de gerçekleşecek toplantıda “Neden Tasarım” sorusunu masaya yatırarak katılımcıların kendilerine yönelttikleri soruları cevaplayacaklar. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek bu buluşma tasarımla ilgilenen herkese açık olacak. Türkçe-İngilizce simültane çeviri yapılacak etkinlik ile ilgili bilgi almak isteyenlerin ist.designbiennial@iksv.org adresine e-mail göndermeleri yeterli.

Endüstriyel mobilya tasarımı koleksiyoncusu Alexander von Vegesack, Boppard am Rhein’da yer alan Thonet müzesinin kurucularından. Vegesack’in Rolf Fehlbaum’la birlikte 1989 yılında kurduğu Vitra Tasarım Müzesi, yirmi yılı aşkın bir süredir dünyanın önde gelen mobilya ve iç mimari tasarımlarını içeren koleksiyonuyla en önemli tasarım müzelerden biri kabul ediliyor. 22 yıldır Vitra Tasarım Müzesi’nin Direktörlüğü’nü üstlenen Alexander von Vegesack, Ocak 2011 tarihinde direktörlükten ayrılarak Vitra Tasarım Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi. Avrupa müzelerinin fikir ve program alışverişinde bulunması için bir platform oluşturmak amacıyla her yıl gerçekleşen Avrupa Müze Konferansı’nı da başlatan Vegesack, İstanbul Tasarım Bienali’nin Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri arasında da yer alıyor.

2006 yılından geçtiğimiz Aralık ayına dek Hermès markasının tasarım direktörlüğünü üstlenmiş olan tasarımcı Gabriele Pezzini, İtalyan ve uluslararası şirketlerle ortak çalışıyor ve birçok üniversitede ders veriyor. Belçika doğumlu Pezzini, Maison Hermès markasının tasarım ve yenilikçilik danışmanlığını üstlendi. 1991 yılında, 1997’ye kadar çalıştığı ve yönetici olduğu Fransız Allibert Şirketi’nin uluslararası tasarımcılar takımının bir üyesi olan Pezzini, 1999’da Milano’da kendi stüdyosunu açtı ve araştırma projelerine geri döndü. Birkaç yıldır, günlük hayatın objelerinin algılanması üzerine analizlerini ve teorileri üzerine ayrıntılı olarak çalışmasını sağlayan sergiler düzenliyor.

Birçok önde gelen mimarlık uygulaması için çalıştıktan sonra 1994 yılında Londra merkezli, SevilPeach, Architecture+Design stüdyosunu kuran iç mimar Sevil Peach, aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali’nin Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri arasında yer alıyor.  Vitra’nın Almanya, Weil am Rhein Kampüsü’ndeki ofisine yaptığı çığır açan iç tasarımıyla Yılın Ofisi Ödülü’nü kazanan Peach, Vitra’ya düzenli olarak yeni ofis konseptleri ve ürünleri yaratımlarında danışmanlık yapıyor ve Avrupa ve ABD’nin dört bir yanında ofisler, showroomlar ve sergiler tasarlıyor. Sony, Mexx, Deloitte, Novartis, Eczacıbaşı Topluluğu ve Microsoft gibi pek çok uluslararası firma için projeler yapan Sevil Peach, Vitra Tasarım Müzesi için yaz seminerleri de düzenliyor.

Endüstri ve ürün tasarımını birçok farklı alanında çalışan Sigga Heimis, Milano’da, Istituto Europeo di Design’da tamamladığı endüstri tasarımı eğitimine Domus Akademisi’nden aynı alanda yüksek lisans derecesiyle tamamladı. IKEA/İsveç’te yedi yıl boyunca tasarımcı olarak çalışan Heimis, daha sonra Danimarka’da Fritz Hansen’in Tasarım Müdürü olarak görev yaptı. Şu anda tamamen kendi stüdyosundaki çalışmalarına odaklanan Sigga Heimis’in en büyük tutkularından biri, dünya çapında farklı tasarım okullarıyla birlikte çalışmak. Aralarında Eindhoven Tasarım Akademisi, Milan Domus Akademisi, New York Parsons, Helsinki Sanat Üniversitesi, Londra’da Royal College of Art, Japonya’da Musashino, Moskova’da Marhi da bulunan birçok eğitim kurumunda dersler veren ve atölye çalışmaları yürüten Sigga Heimis, ayrıca Fransa Boisbuchet’te Vitra için çok başarılı yaz atölyelerine imza attı.

Tasarımı anlamak, anlatmak ve bu konudaki farklı tartışma noktalarını İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının gündemine getirmek hedefiyle yola çıkan İstanbul Tasarım Bienali’nin ilki 2012 yılında gerçekleştirilecek. Eş sponsorluğunu, Eren Holding ve VitrA’nın yanı sıra yaratıcı sektörün önde gelen iki firmasının daha üstleneceği İstanbul Tasarım Bienali’ne kadar olan hazırlık sürecinde sempozyum, seminer ve atölye çalışmalarından oluşan çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam edecek.

Referanslarımız

Çalıştığımız markalardan bazıları