Otimsan

I ve Z nin gizemi

I ve Z nin gizemi

Ünlü tasarım pratiği MVRDV, Amsterdam Minervahaven’daki büyük ölçekli liman planlaması kapsamında gerçekleştirilecek “yaratıcı endüstriler ofis binası”nın ilk renderlarını kamuoyuna sundu. Esnek planlamalı ve geniş hacimli çalışma alanları arayan firmalara yönelik olarak tasarlanan yapı, Hollanda’nın bu yeni ve canlı kentsel alanına dinamizm katmak üzere esprili bir anlayışla şekillendirildi. “Non-standart” geometriden bu kez uzak kalan mimarlık ofisi, dikdörtgen prizma bir kütle olarak biçimlenen kütleyi, gökkuşağının renkleri ile donattı ve cephesindeki duvar boşluklarını, devasa bir alfabe şablonunu “çıkararak” oluşturdu. Ne var ki bunu yaparken “I” ve “Z”yi klasman dışı bıraktı! Büro tarafından yapılan açıklamada yapıya yerleşecek olan grupların, “bir veya birkaç harf” arkasına yerleşerek “yaratıcı ruhlarını açığa çıkarabilecekleri” belirtildi. Dolayısıyla ön tasarım akıllara, “Peki Hollanda’da ismi “I” veya “Z” harfi ile başlayan bir tasarım/yaratıcı endüstri şirketi yok mu?” sorusunu getirdi. 3200 metrekarelik bina, MVRDV çalışanlarının ne kadar yorgun olabileceğine dair merak ve endişe yaratmış olsa da, Amsterdam merkezli olarak çalışan ve genellikle uygun bir çalışma mekanı bulmakta zorluk çeken küçük ve orta ölçekli ajanslar tarafından memnuniyet ile karşılandı! Cam giydirme cepheli bir park alanı üzerinde yükselen betonarme yapı, hem iç hem de dış cephede alüminyum ve çelik gibi soğuk dokulu malzemeler kullanılarak uygulanacak. Böylelikle ilgili sektörden firmalara “üzerinde diledikleri gibi oynayabilecekleri boş bir tuval” sunulmuş olacak.

2012’de tamamlanacağı belirtilen ve şimdiden “Alfabe Binası” ismi ile nam salan projenin kayıp harflerinin bulunup bulunamayacağı ise, şimdilik bir muamma olarak kalacak.
Gridal bir düzende konumlanan 24 adet devasa harfin –evet, sadece 24 harf- arkasında yer alan ve her biri 128 metrekarelik modüllerden oluşan ofis alanlarına yerleşmek isteyenlerin beklendiği yapıda dördüncü katın tamamının, yani A ila F harflerinin arkasının Thonik adlı tasarım stüdyosu tarafından halihazırda tutulduğu açıklandı.

Referanslarımız

Çalıştığımız markalardan bazıları