Otimsan

GÜNCEL TABELA VERGİSİ…

GÜNCEL TABELA VERGİSİ…

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GELİRLER MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAYINLANAN;
2015 GÜNCEL TABELA VERGİSİ TABLO DETAYLARI
Vergi, ticaretle uğraşan işletmelerin herhangi bir karşılığı olmadan devlete kaynak ( para ) ayırması durumudur. Kamusal alanda hizmet göstermek zorunda olan devletin bu fonlara para ayırması gerekmektedir, ve bu kamu fonlarında vergilerin %’si oldukça yüksektir. Bu oran sanayileşmesini tamamlamış ülkelerde neredeyse %100 ‘e ulaşmaktadır. Diğer tüm gelir türlerinden ayrılmaktadır, bu ayrımın sebebi vergilerin ödemesinin zorunlu ve karşılıksız olmasıdır. Bu makalemizde Tabela modern olarak tabela vergisi hakkında bilgi vermeye ve İstanbul’da tabela, reklam, afiş gibi uygulamalarda işletmelerin ödemesi gereken vergilerin m2 ve kullanım alanlarına göre nasıl yönetilebileceğine dair müşterilerimize yardımcı olmaya çalışacağız.
Devletler bireylerin zenginliklerine göre bireyin gelirlerinin bir kısmını türlü fırsatlarla kendine kanalize etmektedir. Vatandaşların para kazanması, işletmelerin büyümesi ve sahip olunan gelirlerin bir şekilde tüketilmesi ya da el değiştirmesi gibi durumlar, devletin vergilendirme sistemini belirleyen bir çok nedenden yalnızca bir kaç tanesidir. Makalenin devamında işin bizi ilgilendiren kısmı olan tabela vergileri hakkında bilgilere ulaşacaksınız.
İstanbul Tabela Vergisi Hesaplama;
1-) Şahsi kullanıma ait olan özel mülk reklamları; Belediyenin yetki ve alanı altındaki bölgelerde şahsa ait olan mülke ( binaların dış cephesi, çatı tabelaları, her türlü duvar, yeşil alan vb. içerisine konulabilecek reklamlar ) yerleştirilebilecek sabit reklam ve panolardan alınacak olan tabela vergi ücretleri aşağıdaki gibidir.
• Işıksız tabela ve reklamların m2’siden yıllık bazda ; 90 TL
• Işıklı tabela ve reklamların ( vinil giydirme ışıklı afiş ve tabela reklamları ) m2’sinden yıllık bazda ; 90 TL
• LED ekran kullanılarak oluşturulmuş hareketli ve ışıklı reklamların ( kayan yazı ve led ekran vb. ) m2’sinden yıllık bazda 150 TL ücret alınacaktır.
2-) Kamuya ait olan devlet mallarına yerleştirilecek tabela reklamları için ; Belediyenin yetki alanı altındaki bölgelerin içinde kalan yerlerde ( Meydan, bank, yeşil alan vb. bölgelerde ) uygulanacak olan sabit reklam ve tabelalar için belirlenmiş tabela vergi tarifesi aşağıdaki gibidir.
• Işıksız tabela ve reklamların m2’siden yıllık bazda ; 400 ( sabit ) + 90 TL
• Işıklı tabela ve reklamların ( vinil giydirme ışıklı afiş ve tabela reklamları ) m2’sinden yıllık bazda ; 400 ( sabit ) + 90 TL
• LED ekran kullanılarak oluşturulmuş hareketli ve ışıklı reklamların ( kayan yazı ve led ekran vb. ) m2’sinden yıllık bazda 400 ( sabit ) + 150 TL ücret alınacaktır.
3-) Belediyeye ait olan motorlu araçlara yerleştirilecek reklamlar ; taşıtların içine ya da dışına yerleştirilecek olan reklamlar için vergilendirme aşağıdaki gibidir.
• Toplu taşıma ( iett ) araçlarına yerleştirilecek sabit reklamların m2’sinden ; 40 TL
• Toplu taşıma işi yapmayan motorlu araçlara yerleştirilen reklamların m2’sinden ; 40 TL ücret alınacaktır.
Not : Yukarıdaki belirlenen tabela vergi ücretleri yıllık olup, tüm ücretlendirmeler m2 cinsinden yapılmıştır. Hesaplamanızı m2 x ücret olarak yapabilirsiniz.
Tabela Vergisi Ödemeniz için Gereken Belgeler;
• Yeni işletmeler, tabela vb. reklamlar asanlar için fatura,
• Reklam vergisi beyannamasi
Öncelikle asılacak reklamın türüne göre ( tabela, afiş vb. ) daha önceden belediye tarafından kararlaştırılmış tablo incelenir ve ödeme yapılacak tutar hesaplanır. Bu bilgilerle reklamın m2 cinsinden beyanname hazırlanmaktadır. Bu aşamadan sonra tahakkuk fişi kestirilip ödeme vezneden yapılabilir. İşletmeniz yeni ise başvuru, tabela asılmadan önce fatura ile müracaatı yapılacaktır.
Afiş, el ilanı bez reklam gibi geçici süreyle kullanılan uygulamalarda da müracaat yeni reklam asanların yapması gerektiği gibidir.

Referanslarımız

Çalıştığımız markalardan bazıları